Χατζηδημητρίου Παναγιώτης
Καθηγητής Σεισμολογίας-
Κατηγορία Προσωπικού: Αναλυτές Βιογραφικό: Εκτενές βιογραφικό σημείωμα - Δημοσιεύσεις - Επιστημονικά Προγράμματα Βαθμίδα: Καθηγητής Επάγγελμα: Καθηγητής Σεισμολογίας Ημερ. γέννησης: 19580903 E-mail: chdimitr@geo.auth.gr Τηλέφωνο: 2310998505 -
Επιστ. Ενώσεις:
Ελληνική Γεωλογική Εταιρία, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Σύλλογος Ελλήνων Γεωφυσικών
Συμμετοχή σε Επιτροπές – Διοικητικές Θέσεις και Εργασίες
- Συμμετείχα στην Οργανωτική Επιτροπή για τη διοργάνωση των παρακάτω Συνεδρίων και στις επιτροπές για τα αντίστοιχα πρακτικά των συνεδρίων αυτών:
α. «1ο Συμπόσιο για τις Νέες Εξελίξεις στη Σεισμολογία και τη Γεωφυσική του Ελληνικού Χώρου», Θεσσαλονίκη, Ιούλιος 1988.
β. «2ο Συνέδριο Συλλόγου Γεωφυσικών Ελλάδος», Φλώρινα, Μάιος 1993.
γ. «7ο Συνέδριο Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας», Θεσσαλονίκη, Μάιος 1994.
δ. «29th General Assembly of IASPEI», August 18-28, 1997, Thessaloniki, Greece.- Κατά το χρονικό διάστημα από 24 Ιουνίου 1986 ως 24 Ιουλίου 1986 μετείχα σε Επιστημονική Επιτροπή του ΟΑΣΠ για την εκπόνηση μελέτης με θέμα: «Σύνταξη Προδιαγραφών και Οικονομικού Προϋπολογισμού του Χάρη Σεισμικού Κινδύνου της Ελλάδας».
- Συμετείχα στην αξιολόγηση προτάσεων ερευνητικών προγραμμάτων που είχαν υποβληθεί για χρηματοδότηση από τη Γ.Γ.Ε.Τ. το 1991
- Συμμετείχα στην Επιτροπή Δημόσιων Επενδύσεων του Τμήματος Γεωλογίας. Συμμετέχω επίσης σε επιτροπές του Τομέα Γεωφυσικής (πρόεδρος Επιτροπής Η/Υ-Εξοπλισμού, 1989-2000).
- Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. «Γεωφυσικής» (2000-2003) στο Π.Μ.Σ. του Τμήματος Γεωλογίας.
- Εκπρόσωπος του Τομέα Γεωφυσικής στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. (1999-2002)
- Μέλος της Α’ Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Σεισμοτεκτονικής του ΟΑΣΠ (1997-2000).
- Αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. του ΙΤΣΑΚ (2000-2002).
- Από το 1985 μέχρι σήμερα, συμμετέχω στις Γενικές Συνελεύσεις του Τμήματος Γεωλογίας. Μετείχα και μετέχω σε επιτροπές του Τμήματος που συγκροτήθηκαν για την καλύτερη λειτουργία του. Έδωσα αρκετές εκλαϊκευμένες διαλέξεις, καθώς και διαλέξεις σε επιστημονικούς Συλλόγους. Συμμετέχω στην ενημέρωση της πολιτείας και των πολιτών κατά τις περιόδους σεισμικής έξαρσης στη χώρα μας.
- Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Γεωλογία και Περιβάλλον» του Τμ. Γεωλογίας (2004-σήμερα).
- Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής κατά τα διαστήματα 1996-1997, 2002-2005, 2007-2009.
- Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής κατά το διάστημα 2005- 2007.
- Πρόεδρος Επιτροπής Σεισμολογικού Σταθμού Α.Π.Θ., (1989-σήμερα).
-
Προηγούμενες Θέσεις:
- Λέκτορας, Τομέας Γεωφυσικής Α.Π.Θ. (1985–1989)
- Επίκουρος Καθηγητής, Τομέας Γεωφυσικής Α.Π.Θ. (1989–1994)
- Αναπληρωτής Καθηγητής, Τομέα Γεωφυσικής Α.Π.Θ. (1994–2002)
- Καθηγητής Σεισμολογίας, Τομέας Γεωφυσικής Α.Π.Θ. (2002-σήμερα)
- Οργάνωση και συμμετοχή σε πολλά πειράματα και εργασίες υπαίθρου με σκοπό σεισμοτεκτονικές μελέτες και μελέτες σεισμικών ακολουθιών, καθώς και εγκατάσταση μόνιμων σεισμολογικών σταθμών.
- «Εισαγωγή στη Σεισμολογία»,, «Μηχανικές Ταλαντώσεις και Ελαστικά Κύματα», «Εφαρμοσμένη Γεωφυσική Ι και ΙΙ», «Μέθοδοι Ανάλυσης και Ερμηνείας Γεωλογικών Παρατηρήσεων», «Προστασία και Αξιοποίηση Περιβάλλοντος», σε προπτυχιακούς φοιτητές των Τμημάτων Γεωλογίας και Φυσικής του Α.Π.Θ., «Μαθηματικά για Γεωφυσικούς», «Εφαρμογή Η/Υ στη λύση Γεωφυσικών Προβλημάτων», «Τεχνική Σεισμολογία» σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. (συνδιδασκαλία με άλλους συναδέλφους)
Μετεκπαιδεύσεις - Συνεργασία με Ξένα Ινστιτούτα:
Επισκέψεις και συνεργασίες με το Ινστιτούτο IRIGM του Πανεπιστημίου Joseph Fourier της Grenoble, το Ινστιτούτο Γεωφυσικής της Πράγας, της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχοσλοβακίας, 24-28 Νοεμβρίου 1992 σεμινάριο στο τρόπο λειτουργίας των ψηφιακών σεισμογράφων και στην ανάλυση ψηφιακών δεδομένων που έγινε από την εταιρία Lennartz Electronic στο Tubingen της Γερμανίας. 20 Ιανουαρίου 1989 - 27 Ιουλίου 1989 βρισκόμουν στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) στις ΗΠΑ στα πλαίσια εκπαιδευτικής άδειας. Κατά την παραμονή μου στο Πανεπιστήμιο αυτό συνεργάστηκα με τον καθηγητή K. Aki πάνω σε θέματα που αφορούν τις παραμέτρους των εστιών τοπικών σεισμών και την απόσβεση των σεισμικών κυμάτων με τη χρησιμοποίηση ψηφιακών καταγραφών από το τηλεμετρικό δίκτυο σεισμολογικών σταθμών του Εργαστηρίου Γεωφυσικής. Παράλληλα παρακολούθησα προχωρημένα μαθήματα «Σεισμολογίας» και «Τεχνικής Σεισμολογίας» και τη σειρά των εβδομαδιαίων σεμιναρίων που διοργανώθηκαν από το Τμήμα Γεωλογίας σε θέματα Σεισμολογίας και Γεωφυσικής.Συμμετοχή σε Ερευνητικά Προγράμματα ως Επιστημονικώς Υπεύθυνος:
- 17 Ερευνητικά Προγράμματα
- 18 Διπλ. Εργασίες, 3 Διατρ. Ειδίκευσης, 3 Διδ. Διατριβές.
- Πτυχία:
- Πτυχιούχος Γεωλογίας, Α.Π.Θ. (1980)
- Διδάκτορας Σεισμολογίας Α.Π.Θ. (1984)
- Αγγλικά
-
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα:
- Μελέτη των σεισμοτεκτονικών χαρακτηριστικών της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου με βάση σεισμολογικά στοιχεία.
- Πιθανολογική μακράς διάρκειας πρόγνωση των σεισμών.
- Μελέτη σεισμικών ακολουθιών.
- Θαλάσσια κύματα βαρύτητας (Tsunamis).
- Δομή του φλοιού και του πάνω μανδύα.
- Σεισμική επικινδυνότητα του ελληνικού χώρου.
- Μελέτη της απόσβεσης των σεισμικών κυμάτων με ανάλυση των κυμάτων ουράς και των απευθείας κυμάτων.
- Επίδραση των τοπικών εδαφικών συνθηκών στη σεισμική κίνηση με πειραματικές και αριθμητικές μεθόδους.